Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Frans Pollux En Lex Uiting Op Tour Door Limburg

Frans Pollux en Lex Uiting op tour door Limburg

Een muzikale ode aan de Limburgse taal

Op 21, 22 en 23 april 2023 brengt cabaretier en muzikant Frans Pollux samen met zijn vaste muzikale partner Lex Uiting een ode aan de Limburgse taal. Tijdens hun theatertournee door Limburg zullen ze optreden in Heerlen, Maastricht en Venlo.

Limburgse liedjes en verhalen

Tijdens de voorstelling brengen Pollux en Uiting een mix van Limburgse liedjes en verhalen. Zo zullen ze onder andere het bekende "Limburg Allein" zingen, maar ook minder bekend werk van Limburgse troubadours. Daarnaast vertellen ze verhalen over de Limburgse taal en cultuur.

Ode aan het Limburgs

Met deze tournee willen Pollux en Uiting een ode brengen aan de Limburgse taal. Ze vinden het belangrijk om het Limburgs levend te houden en te laten zien hoe mooi en rijk deze taal is.

Betekenis van het Limburgs

Het Limburgs is een van de regionale talen die in Nederland gesproken worden. Het wordt gesproken door ongeveer 1,2 miljoen mensen in Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland.

Het Limburgs is een levendige taal met een rijke geschiedenis. Het heeft zijn eigen grammatica en woordenschat, en wordt gebruikt in alle aspecten van het dagelijks leven, van onderwijs tot media.

Bedreigde taal

Helaas is het Limburgs een bedreigde taal. Het aantal sprekers neemt af, vooral onder jongeren. Dit komt doordat het Limburgs steeds minder wordt gebruikt in het onderwijs en in de media.

De tournee van Pollux en Uiting is een poging om het Limburgs levend te houden en te laten zien hoe mooi en rijk deze taal is. Ze hopen dat hun voorstelling mensen zal inspireren om het Limburgs te leren of weer vaker te gebruiken.

Data en locaties

De tournee van Frans Pollux en Lex Uiting vindt plaats op de volgende data en locaties:

  • 21 april 2023 - Theater Heerlen, Heerlen
  • 22 april 2023 - Theater aan het Vrijthof, Maastricht
  • 23 april 2023 - De Maaspoort, Venlo

Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites van de theaters.


Comments